Brownietårta med hallonmousse

Här ser ni slutresultatet av min bakning igår. Det blev två stycken brownietårtor med hallonmousse som jag sedan granerade med färska jordgubbar (man kan även spritsa på lite grädde om man vill). Detta är verkligen en sommartårta som jag rekommenderar. Ni som har desperat letat och letat efter något ni ska baka till midsommar så är ert sökande slut! Bara sätt igång och baka. Tårtan var riktigt mumsig! Det bästa är att moussen gärna kan stelna i kylskåpet under natten så du kan baka tårtan dagen innan.
 
Jag är själv väldigt förtjust i choklad så denna tårtan passade mig perfekt. Man är alltid lika spänd på hur det ska smaka när man inte har bakat ett recept innan. Men när jag bjöd den på mina arbetskamrater idag så hörde jag bara positiva kommentarer (måste vara för att det är jag som har bakat den) ;) Här kommer receptet:
 
Ingredienser

Browniebotten
120 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
smör till formen
vispad grädde till garnering
färska hallon eller jordgubbar till garnering

Hallonmousse
1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g)
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
 
Gör så här:
Browniebotten: Sätt ugnen på 175°C.
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
 
Hallonmousse: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
 
Vid servering: Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon


Kommentarer
Postat av: Melanie

men gud så gott, tack för recept!

2012-06-21 @ 09:43:09
URL: http://enlitendelavmig.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0